hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > کردستان| دردسر کشت مازاد گوجه‌فرنگی

کردستان| دردسر کشت مازاد گوجه‌فرنگی

طمع کشاورزان به کاشت یک محصول بدون رعایت الگوی کشت و صرفا بر اساس بازار سال قبل باعث شده هرسال محصول روی دست کشاورزان کردستانی بماند و دولت هم برای کاهش ضررها طرح خرید حمایتی را اجرا کند.

 به گزارش مهر، طی دو دهه اخیر بیشتر تلاش دولت‌های مختلف بر روی رونق کشاورزی و توسعه این حوزه باهدف رسیدن به خودکفایی در محصولات غذایی و تأمین امنیت غذایی کشور بوده گرفته، غافل از اینکه هرسال نیز با مشکلاتی که برای کشاورزان به وجود می‌آید خود دولت بازهم مجبور می‌شود در راستای جلوگیری از ورود ضرر و زیان به کشاورزان در بحث خرید محصولات آنان به‌صورت تضمین، حمایتی و اشکال مختلف دیگر وارد کار شود. طی یک دهه اخیر در حوزه کشاورزی یک سال با مشکل کمبود سیب‌زمینی، یک سال پیاز، یک سال گوجه‌فرنگی، یک سال گندم و یک سال دیگر محصولات پرمصرف کشاورزی روبه‌رو شده‌ایم که به همین دلیل قیمت این محصولات در عرض چند روز با افزایش ناگهانی مواجه می‌شود و کشاورزان نیز به طمع سود بیشتر در سال بعدازآن سطح زیر کشت محصولی که در بازار دچار کمبود شده را افزایش داده و درنهایت در زمان برداشت با مشکل عرضه و کاهش قیمت و ضرر و زیان مواجه می‌شوند. سال گذشته به دلیل وقوع سیل در مناطق جنوبی کشور تمامی محصول گوجه کاران زیرآب رفت و در نتیجه با کمبود این محصول در بازار مصرف مواجه شدیم و همین امر باعث شد تا قیمت گوجه‌فرنگی به‌یک‌باره از کیلویی هزار و ۵۰۰ تومان تا ۱۰ هزار تومان افزایش یابد و به‌تبع آن قیمت رب‌های گوجه‌فرنگی نیز از هر کیلو چهار هزار تومان تا ۲۵ هزار تومان نیز افزایش یافت. همین مسئله باعث شده تا در سال زراعی جدید کشاورزان الگوی کشت را رعایت نکنند و به هوای بالا بودن قیمت گوجه‌فرنگی سطح زیر کشت این محصول را افزایش دهند که همین امر هم باعث شد امسال در فصل برداشت به علت تولید بیش از نیاز مصرف کسی دیگر خریدار گوجه‌فرنگی کشاورزان نباشد و ازاین‌رو شاهد کاهش شدید قیمت این محصول تا ۴۵۰ تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار باشیم.

بر اساس آمارهای وزارت جهاد کشاورزی هزینه تولید هر کیلوگرم گوجه‌فرنگی از زمان کاشت تا زمان برداشت در مناطق پر آب کشور بین ۵۰۰ تا ۵۵۰ تومان بوده و در مناطق کم آب نیز این هزینه بین ۶۰۰ تا ۶۵۰ تومان است که با این احتساب کشاورزان بدون شک دچار خسارت‌های بسیاری می‌شوند. از همین رو وزارت جهاد کشاورزی امسال اجرای طرح خرید حمایتی گوجه‌فرنگی باقیمت هر کیلوگرم هزار تومان را در دستور کار خود قرارداد تا هم قیمت بازار را کنترل کرده باشد و هم از ضرر و زیان به کشاورزان جلوگیری شود.

کشت گوجه‌فرنگی در ۱۸۰۰ هکتار از مزارع کردستان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان اظهار داشت: در سال زراعی جاری بیش از هزار و ۸۰۰ هزار هکتار از مزارع استان زیر کشت این محصول رفته است درحالی‌که الگوی کشت تعریف‌شده از سوی این سازمان تنها ۹۰۰ هکتار بود. خالد جعفری اظهار داشت: با توجه به افزایش قیمتی که سال گذشته گوجه‌فرنگی داشت کشاورزان خود اقدام به افزایش سطح زیر کشت این محصول کردند و از همین رو امسال با توجه به افزایش تولید در کشور با مشکل عرضه مواجه شده و رغبتی برای برداشت محصول خود ندارند. او افزود: وزارت جهاد کشاورزی در راستای حمایت از کشاورزان خرید حمایتی گوجه‌فرنگی را در دستور کار خود قرارداد تا به‌تبع آن جهاد کشاورزی کردستان اقدام به این کار کند و سازمان تعاون روستایی و کارخانه‌های صنایع تبدیلی خرید این محصول را آغاز کردند. رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه امسال پیش‌بینی می‌شود ۱۲۰ هزار تن از این محصول در استان برداشت شود، ادامه داد: ازآنجایی‌که ظرفیت تنها کارخانه رب سازی موجود در استان بسیار پایین است نمی‌توان به‌موقع این محصول را فراوری کرد و بخش عمده آن در حال فاسدشدن و کپک زدن است. جعفری یادآور شد: در کنار این مشکل امسال با عدم مجوز ورود گوجه‌فرنگی به بازار اقلیم کردستان عراق بودیم و امکان صادرات این محصول وجود نداشته و همین مسئله باعث شده تا کشاورزان در صورت عدم دخالت به‌موقع دولت با ضرر و زیان بسیاری مواجه شوند.

خرید بیش از هشت هزار تن گوجه‌فرنگی در کردستان

مدیرکل تعاون روستایی کردستان نیز گفت:‌ هشت هزار و ۱۰۰ تن از محصول گوجه‌فرنگی بهره‌برداران در این استان توسط مراکز خرید وابسته به‌صورت حمایتی خریداری‌شده است. پیمان اسکندری اظهار داشت: خرید حمایتی به علت کاهش قیمت گوجه‌فرنگی و برای جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان، از بین رفتن انگیزه کشت و تولید این محصول از سوی تعاون روستایی انجام می‌شود. او افزود: سازمان تعاون روستایی کردستان این طرح را با همکاری یکی از کارخانه‌های رب گوجه‌فرنگی در استان کرمانشاه انجام می‌دهد و بهره‌برداران می‌توانند تا اطلاع ثانوی محصول خود را به این کارخانه تحویل دهند. مدیرکل تعاون روستایی کردستان ادامه داد: در قالب این طرح حمایتی، سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران به نمایندگی از دولت نسبت به خرید حمایتی گوجه‌فرنگی در قالب‌ساز و کار تعریف‌شده و با رعایت سقف قیمت هزار تومان به ازای هر کیلوگرم محصول تحویل در کارخانه اقدام می‌کند.

فرآوری گوجه‌فرنگی راه پیشنهادی دولت

یکی دیگر از راه‌حل‌هایی که دولت برای بهبود وضعیت کشاورزان و جلوگیری از خراب و کپک زدن گوجه‌فرنگی تولیدشده ارائه داده فرآوری این محصول به‌صورت رب برای خود دولت است به صورتی که کارخانه‌های فرآوری رب به ازای فرآوری هر کیلوگرم رب از گوجه‌فرنگی‌های خریداری‌شده توسط دولت مبلغی را بابت دستمزد دریافت کرده و پس از فرآوری محصول آن را تحویل دولت دهند. مدیرکل دفتر بازرگانی محصولات کشاورزی سازمان مرکزی تعاون روستایی در خصوص اقدامات دولت در راستای حمایت گوجه‌فرنگی کاران، بیان کرد: دولت حاضر است به ازای فرآوری هر بشکه رب بسته‌بندی به‌صورت اسپتیک مبلغ ۱۶۵ هزار تومان به‌عنوان دستمزد به کارخانه‌های فرآوری پرداخت کند. علیرضا معتمد گفت: بشکه اسپتیک، کیسه مخصوص داخل بشکه و همچنین پالت برای حمل بشکه‌ها در اختیار کارخانه‌های فرآوری قرار می‌گیرد تا پس از فرآوری محصولات خریداری‌شده به دولت تحویل داده شود. او اظهار داشت: با توجه به حجم گوجه‌فرنگی برداشت‌شده انتظار داریم کارخانه‌های فرآوری به‌صورت ۱۰۰ درصدی توان خود را در اختیار تعاون روستایی قرار دهند و روزانه ۵۰۰ تن گوجه‌فرنگی را فرآوری کنند. مدیرکل دفتر بازرگانی محصولات کشاورزی سازمان مرکزی تعاون روستایی افزود: در حال حاضر ۲۵ هزار تن رب آماده در کشور وجود دارد که با توجه به اینکه استان کردستان با اقلیم کردستان عراق هم‌مرز است، سعی می‌کنیم بتوانیم بخشی از این تولید را صادر کنیم. معتمد یادآور شد: وزارت جهاد کشاورزی در چند سال گذشته به‌خوبی نشان داده در راستای حمایت از کشاورزان و صنعت کشاورزی کشور در هرزمانی که نیاز باشد به مشکلات پیش‌آمده در حوزه‌های مختلف ورود می‌کند تا مشکلی در امنیت غذایی کشور به وجود نیاید.


امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد